De Første Ti: Nummer 9: ærmeløse skjorter (Butterick B6026)

Hej med jer!

Jeg kan med glæde fortælle at jeg er kommet hjem fra hospitalet. Det endte sådan at MR-scanning viste at jeg havde fået en reprolapse, så dagen efter blev jeg opereret igen og to dage senere blev jeg udskrevet. Jeg tilbragte en uges tid hos min søde mor efter operationen og kom så endelig hjem til mig selv for et par dage siden.

Status er den at jeg er ved at trappe ud af smertestillende medicin og at jeg har det rigtig godt. Jeg kan igen sidde ned, gå og stå og ligge i alle mulige mærkelige stillinger. Med andre ord, så har jeg det bedre end jeg har haft det i over et år og jeg kunne ikke være gladere! Der kan gå op til et år før jeg kan mærke det endelige resultat, men indtil videre er jeg rigtig glad og tilfreds.

Okay, videre til syningen!

Butterick 6026

Butterick 6026

Jeg har lavet den ærmeløse version (A), hvilket måske kan virke som et mærkeligt valg nu hvor det skandinaviske efterår er ved at være over os. Men for at være helt ærlig elsker jeg små ærmeløse bluse og skjorter til at opbygge lag med. Så det var bare det rette valg for mig.

Den først version jeg lavede er lavet i et viscose/acetate mix, som føles meget blødt og skinnende. Jeg har købt stoffet i Stofkiosken.dk på udsalg for 20kr/meteren, hvilket jo var svært at stå for. Først efter jeg har færdiggjort skjorten har jeg dog opdaget at man ikke må stryge dette stof. Jeg har selvfølgelig presset løs i hele processen og stoffet virker til at have overlevet, jeg er dog lidt i tvivl om det måske har mistet noget af sit skinnende look. Under alle omstændigheder krøller stoffet ret meget, så jeg tror jeg bliver ved med at stryge det og så må det holde så længe det holder.

Jeg har haft både mønster og stof i et godt stykke tid før jeg fik mod på at kaste mig ud i det. De mange nye detaljer (krave, knappelukningen, knappehuller mm.), behovet for en FBA (Full Bust Adjustment), og de mange præcisionskrævende dele har fået mig til at udskyde det lidt.

Min første version blev lavet som en størrelse 20 baseret på mit top bryst mål og så lavede jeg en FBA på ca. 4 cm. Jeg skulle egentlig også have øget lidt om hofterne men min FBA gav en forøgning hele vejen ned, så det blev ikke nødvendigt på frontdelen, så jeg øgede blot lidt på bagsiden. Jeg lavede min FBA efter denne tutorial, der instruerer i at lave en FBA på et mønster der ikke originalt har noget brystlæg. Denne proces skabte et læg, som man kunne vælge at beholde eller fjerne, jeg valgte dog at beholde det.

Jeg beklager det dårlige lys på billederne, men efter at have ventet en måned på at kunne lave dette indlæg vandt utålmodigheden altså over æstetikken og jeg tog billederne i aften lys.

p1010078 p1010079

p1010080 p1010081

Mit endelige resultat synes jeg selv blev rigtig fint, men ikke uden små og større fejl, som jeg ville arbejde videre med i en ny version. Primært handlede det om at mine brystlæg var blevet for lange og at der var noget stof der sad og posede omme ved nakken. Rent konstruktionsmæssigt var kraven ikke helt symetrisk og hvor jeg havde stikket den, var der også noget stof som ikke lå helt flat.

Anden version:

p1010077 p1010074 p1010073 p1010071 p1010070 p1010069

Ganske hurtigt efter at have færdiggjort den første version, begyndte jeg min anden version. Denne gang var stoffet en viscose og hør blanding, som føles rigtig dejligt mod huden uden at krølle noget særligt. Jeg lavede følgende ændringer fra sidste version:

  • Jeg forkortede min brystlæg og rykkede dem en smule ned.
  • Jeg rykkede skuldersømmene lidt frem for at prøve at løse problemet med overskydende stof i nakken. Dette virkede dog ikke, og hvis jeg skal lave dette mønster igen, skal jeg fjerne denne ændring.
  • Jeg lavede en center rygsøm, for at løse problemet med overskydende stof ved nakken nu hvor stykkerne var skåret. Næste gang vil jeg lave denne ændring i mønsteret selv så jeg ikke får en rygsøm, men det er fint nok denne gang.
  • Jeg læste lidt op på konstruktionen af kraver og var meget nøjagtig og forsigtig da jeg klippede og syede min krave. Jeg afstod også fra noget af stikningen da jeg kunne se at det ikke blev pænt, sådan som stoffet sad.
  • Jeg glemte at lave design læggene længere.

Alt i alt er jeg rigtig tilfreds med min anden version, det eneste jeg fortryder er at jeg desværre glemte at forvaske mit stof, og den færdige skjorte er derfor krympet en smule. Den er ikke for lille, men hvis den krymper mere går det galt. Øv.

Hvis jeg lavere mønsteret igen, så vil jeg overveje at starte med en start størrelse på 20 (bryst), 18 (talje) 22 (hofter), og så lave en FBA og rygjusteringen.

Jeg synes det var en rigtig god og sjov oplevelse at sy disse skjorter som jeg føler har lært mig meget og jeg føler at jeg for første gang har fået lavet nogle ordentlige stofvalg (selv om det med strygningen var lidt noget æv). Efter at have syet en del med strækstoffer har det også været en stor glæde at sy med vævet stof. Jeg var også rigtig glad for alle trinene i konstruktionsprocessen. Jeg havde aldrig tænkt på mig selv som en person som ville nyde at lave små omstændige detaljer, men det er jeg åbenbart, og hurra for det.

Det var vist det for denne gang. Mange tak fordi du kiggede forbi. Skriv endelig en kommentar de bliver både læst og værdsat.

Venligst

Jannie

You may also like

Feel free to